Weer in contact met je gevoelsleven? Maak een afspraak voor een haptonomie behandeling bij Quintessence
Gratis intake / 1ste behandeling

Haptotherapie in Utrecht: veelzijdige therapie voor lichaam en geest

Omdat we veel van onszelf vragen, gaan we soms voorbij aan onze eigen behoeftes. Dat kan zich uiten in oververmoeidheid, niet meer kunnen genieten, spierverkramping, maag- en darmklachten, angst, slecht slapen, depressie of zelfs een burn-out. Of je bent jezelf ‘kwijt’ door een groot verlies zoals het overlijden van een dierbare of het leven met een chronische ziekte of een handicap. Haptotherapie helpt om de verbinding tussen je lichaam, je gevoel en je denkwijze te herstellen.

Voor kinderhaptonomie kun je terecht bij Quintessence in Utrecht

Balans tussen lichaam, denken en gevoel

Haptonomie is afgeleid van de Griekse woorden ‘hapsis’ en ‘nomos’. Hapsis betekent gevoel of gevoelsbeleving, nomos betekent regel of norm. Haptonomie houdt zich dus bezig met tasten en voelen, waarbij haptotherapie hiervan de therapievorm is. Hierbij leer je weer je eigen gevoelens te (her)kennen. Door goed te luisteren naar je gevoelsleven, hoeft je lichaam niet meer te schreeuwen om aandacht. Je kunt beter voor jezelf zorgen en er ontstaat balans tussen lichaam, geest en gevoel.

Voor kinderhaptonomie kun je terecht bij Quintessence in Utrecht
Ellen Schoemaker, jouw haptotherapeut in Utrecht

Bewogen door je eigen geschiedenis

Al in de baarmoeder ontwikkelt een baby het eerste lichaamsgevoel. De kwaliteit van aanrakende handen van de ouders (affectief, dwingend, zoekend) laat een impressie achter. Het nodigt je kindje uit tot beweging, in antwoord op de gevoelde ervaring. Deze gevoelskennis dragen we een leven lang met ons mee en heeft ook invloed op ons latere leven. Ook al zijn we dan niet meer in contact met de oorsprong. Dit komt tot uiting in je houding, bewegingspatronen, stem, mimiek en de mate waarin je jezelf laat zien. De ervaringen die je opdoet laten ook sporen achter die je voor korte of lange tijd uit balans kunnen brengen.

Om die last te kunnen dragen, is het nodig jezelf te verbinden met anderen. Gedeelde smart is immers halve smart.

Door de interactie van het aanraken en aangeraakt worden tijdens de haptonomie therapie, zowel fysiek als met woorden, kun je je innerlijke balans hervinden. Aanraking kan veel duidelijk maken over jezelf en de ander. Ook wanneer woorden te kort schieten.

Leer je innerlijke landschap kennen

Quintessence Haptotherapie probeert je meer bewust te maken van je lichaamshouding, gevoelsleven en drijfveren. Wat is de diepste motivatie voor jouw handelen en zijn? Die bewustwording ontstaat door middel van aanraken, bewegen en praten, het verwoorden van je gevoelens en oefeningen. Tijdens de behandeling wordt duidelijk waar, hoe en wanneer je jezelf blokkeert of terughoudt. Maar ook hoe je omgaat met druk, hoe goed je bent in grenzen stellen en welke signalen je lichaam in bepaalde situaties geeft.

Je leert (weer) beter naar je lichaam te luisteren en voor jezelf te zorgen.

Wil je meer informatie of direct een afspraak maken voor haptotherapie? Bel 030 – 2724980.